Presentation av medförfattarna till böckerna ”Att styra förskolan med värdegrund” och ”Hållbarhet och egenmakt i förskolan”.

Gezim Isufi

Rektor i Malmö stad, utbildad lärare och förskollärare.
Gezim har arbetat inom utbildningssektorn i över 26 år och arbetar sedan 15 år som rektor inom förskola.
Författare och föreläsare inom ledarskap och har tillsammans med andra forskare medverkat i antologierna ”Att styra förskolan med värdegrund” och ”Hållbarhet och egenmakt i förskolan”. Dessa böcker används som kurslitteratur och behandlar ämnen som värdegrundsstyrning och hållbarhetsarbete inom förskolan.

Läs mer om hans arbete i artiklarna på sidan ARTIKLAR OM VÅRA LEDARE samt längre ner på denna sidan.

Kontakt
ge-zi-mi@hotmail.com
+46 721 76 86 82
LinkedIn: Gezim Isufi

Bim Riddersporre

Leg. psykolog, leg. logoped och fil.dr i psykologi.
Tidigare universitetslektor i Malmö, nu aktiv som föreläsare, konsult, forskare och författare. Bim har forskat och skrivit många böcker för förskolan och inom ledarskap.
Senaste utgivna boken är ”Ledarskapets didaktik”.

Kontakt
bim.riddersporre@outlook.com
+46 721 76 86 82
LinkedIn: Bim Riddersporre

Gezim Isufi är engagerad i att främja en positiv arbetsmiljö och har implementerat metoder som ”friskronder” för att systematiskt lyfta fram det som fungerar bra i verksamheten. Denna metod har bidragit till ökat engagemang och arbetsglädje bland medarbetarna och även spridit sig till flertalet organisationer både i Sverige och Norden.
Gezim har även deltagit i poddsamtal där han delar med sig av sina erfarenheter och insikter kring hållbar utveckling och ledarskap inom förskolan.

Gezim – Hur startade ditt författarskap?

I mötet med författaren Bim Riddersporre fick jag förmånen att tillsamman med henne skriva ett kapitel om hållbart ledarskap i boken Hållbarhet och egenmakt i förskolan. I vårt kapitel delar vi med oss av tankar och erfarenheter om hållbart ledarskap och egenmakt. Vi ger oss tips om en 5 stegs modell för att bygga en hållbar organisation.

Vidare har jag varit med och skrivit antologin ”Att styra förskolan med värdegrund” där Bim Riddersporre och Magnus Erlandsson är redaktörer. Med boken vill vi belysa hur olika värdegrundsrelaterade problem i mötet mellan hem och förskola kan förebyggas och hanteras för barnets bästa. Alla exempel i boken syftar till att öppna upp för reflekterande samtal och diskussioner kring förskolans värdegrunds­uppdrag. I boken diskuteras även de juridiska krav som ställs på förskolans värdegrundsarbete, liksom på förskolors främjande, förebyggande och åtgärdande arbete mot kränkande behandling och diskriminering. Att styra förskolan med värdegrund är ett samarbete mellan forskare, utbildare, praktiker och jurister och riktar sig till såväl verksamma som blivande rektorer, förskollärare och barnskötare.

Vidare vill jag ge tips om en nyutgiven ledarskapsbok som jag kommer att recensera. Den heter ”Ledarskapets didaktik” och är skriven av Bim Riddersporre och Sven Persson.

Utdrag ur boken Ledarskapets didaktik:

”Ledarskap är inget självändamål, det är till för att bidra till en verksamhet av hög kvalitet. Därför behöver den som leder alltid fråga sig hur ledarskapet ska utformas för att detta ska vara möjligt.
Du som är rektor eller har ett annat ledningsuppdrag inom förskolan får i Ledarskapets didaktik det stöd du behöver för att anpassa ditt arbete efter svaren på de välkända didaktiska frågorna, här ställda i relation till ledarskapet.
Vem ska jag leda och vilket ledarskap behöver mina medarbetare”?

LÄS OM FLER FÖRFATTARE

FÖRFATTARE & FÖRLAG är sidan för dig i ditt författarskap som ledare inom den nordiska förskole, barnehage, dagtilbud, daghem och leikskolin sektorn.
Här har du möjlighet att dela med dig av ditt författarskap, presentera innehåll av din bok och vad du önskar att boken ska förmedla för budskap, ge inspiration och handledning.
Du gör detta i samverkan med det bokförlag som boken är publicerad hos i Norden.
Vår önskan är att denna sida kan bidra till att värdefull erfarenhet sprids i norden och fler kan ta del av denna.

LÄS MER

Tillsammans för
barnens bästa

Nordisk förskola har erhållit projekt medel från Nordplus junior under 2020-2023 och 2023-2026.
Nordplus – Nordplus | Utbyten.se

Nordplus är Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna samt Åland, Färöarna och Grönland. Genom Nordplus kan organisationer inom hela utbildningsområdet söka bidrag för olika typer av utbyten och samarbeten.
Källa: Nordplus