Statliga insatser för ökad läsning och läslust hos barn och unga i Norden — FINLAND

Småbarnspedagogik
Vi läser tillsammans!

Programmet En läsande småbarnspedagogik ökar informationen om utvecklingen av den tidiga läsfärdigheten inom småbarnspedagogiken. Programmet erbjuder material för samarbete med vårdnadshavare och biblioteket, verktyg för planering och uppföljande av det läsfrämjande arbetet och tips för pedagogisk användning av böcker inom småbarnspedagogiken.

Syftet med En läsande småbarnspedagogik är:

  • att synliggöra läskunnighetsarbetet inom småbarnspedagogiken samt läsningens och läskunnighetens betydelse för allt lärande.
  • att skapa permanenta strukturer som stödjer tidig utveckling av multilitteracitet samt barns delaktighet i en läsande kultur.
  • att stärka befintliga och skapa nya samarbetsformer mellan småbarnspedagogiken, biblioteken, vårdnadshavarna samt andra aktörer som arbetar för att främja läskunnigheten.

Programmet En läsande småbarnspedagogik är en del av Programmet för läskunnighet och verkställandet av Nationella läskunnighetsstrategin 2030.

Nationella läskunnighetsstrategin 2030 skildrar åtgärder som behövs göras i Finland för att stärka multilitteraciteten.

Eftersom läskunnigheten differentieras redan under den grundläggande utbildningen och antalet svaga läsare ökar framförallt bland unga behövs konkreta metoder för att vända riktningen nationellt, regionalt och lokalt. Läskunnighetsstrategins vision, Finland – världens mest multilitterata land 2030, eftersträvar ett samhälle där betydelsen av läskunnighet erkänns inom alla branscher och varje individ får stöd och bekräftelse för sin egen läskunnighet genom hela livet.

Den nationella läskunnighetsstrategins tre riktlinjer är

1) Skapa och stärka strukturer för läskunnighetsarbetet
2) Förstärka kompetensen vad gäller multilitteracitet och
3) Inspirera till läsning och göra läskunnigheten mångsidigare.

Man kan utveckla läskunnigheten– och det lönar sig Läskunnighetsstrategin 2030 på lätt svenska

I den här broschyren hittar du tips på hur du kan utveckla din läskunnighet och finna glädjen i att läsa. I slutet av broschyren berättar vi också kort om vad läskunnighetsstrategin är och vilket mål den har.

Tillsammans för
barnens bästa

Nordisk förskola har erhållit projekt medel från Nordplus junior under 2020-2023 och 2023-2026.
Nordplus – Nordplus | Utbyten.se

Nordplus är Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna samt Åland, Färöarna och Grönland. Genom Nordplus kan organisationer inom hela utbildningsområdet söka bidrag för olika typer av utbyten och samarbeten.
Källa: Nordplus