DET GODE BØRNELIV – september 2024

6 årgang med blad nummer 2 af DET GODE BØRNELIV, LDD`s Fag- og Medlemsblad, september nummeret, er udkommet og stiller skarpt på KVALITET I DAGTILBUD.

LDD`s pædagogiske udviklingskonsulent og redaktør af bladet, Dorthe Filtenborg, rammesætter temaet i en indledende artikel ”Kvalitetsligningen” omhandlende det kvalificerede samspil mellem de strukturelle parametre og proceselementerne, der er på spil i dagtilbuddet.
Derpå gives stafetten videre til Line Buer Bjerre, EVA, – Lena Lindbjerg Sperling og Signe Falkenkrone, Tænketanken DEA – Suzanne Krog og Søren Smidt, Life-lab – Siff Ryttergaard, FOLA – Kirsten Birk Lassen, Følgeskabet – Torben Næsby, UCN – Heidi Trude Holm, UCN og Act2Learn – Claus Henriksen, Cand. Pæd. – Nana Nyhuus, LDD – Anders Jerger, institutionsleder samt Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, der med hver sit bidrag perspektiverer kvalitetsbegrebet.

Kvalitet og dagtilbud har igennem en årrække været to ord, der har indgået i den samme sætning, når samtalen fx har handlet om den styrkede pædagogiske læreplan, evalueringskultur, tilsynskoncepter, børnenes leg og læring samt etablering af pædagogiske læringsmiljøer. Også samtalen om den vigtige faglige ledelsesopgave indeholder de to ord. 

En særlig betoning har dog været på førstnævnte ord – nemlig kvalitet.
Her har perspektivet fra både national og kommunal side, når vi taler om ambitionen til det lokale dagtilbud, været at det skal sikre pædagogiske læringsmiljøer omkring børnene med en så høj kvalitet, som muligt. Ambitionen og målet handler ikke kun om at sikre kvalitet – det skal være en høj én af slagsen.
Men, hvis svaret er høj kvalitet både til, i og omkring dagtilbuddets drift og virke, hvad er så spørgsmålet? Hvad skal der til for at sikre høj kvalitet? Hvem skal bidrage med hvad for, at vi kan tale om høj kvalitet? Og skåret ind til benet – hvad er kvalitet egentlig i sammenhæng med dagtilbud?
Dette har vi valgt at sætte fokus på i dette nummer af DET GODE BØRNELIV, hvor vi endnu engang byder på en bred pallette af perspektiver, der på hver sin vis ser på kvalitetsbegrebet. Forskning, viden, redskaber, undersøgelser og ikke mindst pædagogisk praksis, der alt sammen stiller skarpt på kvalitet, præsenterer vi for læserne via artikler og interviews.
Pædagogisk udviklingskonsulent i LDD og redaktør på DET GODE BØRNELIV, Dorthe Filtenborg, har rammesat nummeret, der kan hentes her på siden.

Källa: https://danskedaginstitutioner.dk/

LDD’s stifter

Danske Daginstitutioner er stiftet af daværende journalist og medlem af folketinget Lis Møller i 1968.

Formål

Gennem frivilligt arbejde at tilvejebringe bedst mulige vilkår for børns opvækst, udvikling og trivsel.

  • Medvirke ved etablering og drift af private og selvejende institutioner.
  • Arbejde for at fremme den selvejende institutionsform.

Idegrundlag

Danske Daginstitutioner er en selvejende serviceorganisation inden for omsorg for børn og unge.
Fordi vi er menneskeorienterede, yder vi en personlig, engageret og kompetent service på alle niveauer.
Vi sikrer den højeste grad af forældreindflydelse og selvforvaltning lokalt, samtidig med at vi stiller vores administrative kompetence og teknologiske ressourcer til rådighed i et omfang, der er afpasset lokale behov og ønsker.

Tillsammans för
barnens bästa

Nordisk förskola har erhållit projekt medel från Nordplus junior under 2020-2023 och 2023-2026.
Nordplus Nordplus | Utbyten.se

Nordplus är Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna samt Åland, Färöarna och Grönland. Genom Nordplus kan organisationer inom hela utbildningsområdet söka bidrag för olika typer av utbyten och samarbeten.
Källa: Nordplus