Presentation av författaren och boken "Det hållbara arbetslaget. Samspel och självledarskap i förskolan."
Camilla Vahlberg
Föreläsare, författare, hälsocoach, tidigare förskolechef
Kontakt
samspelskompetens@camillavahlberg.se
LinkedIn: Camilla Vahlberg
Läs mer om boken
https://www.camillavahlberg.se/om-boken
Här kan du köpa boken
https://lararforlaget.se/forskola/bocker/det-hallbara-arbetslaget
Bokcirkeln
https://lararforlaget.se/forskola/bokcirkel/det-hallbara-arbetslaget
En bok som ger dig konkreta redskap för att utveckla ett positivt samarbetsklimat och belyser bland annat självledarskap, kommunikation, stress och konfliktlösning.
Boken hjälper dig och ditt arbetslag att navigera i en inre och en yttre värld och att skapa en lärande organisation.
Du får också möta två fiktiva arbetslag, som exemplifierar vanliga fallgropar och lösningar i förskolan.
”Camilla Vahlberg vilken bra och användbar bok du skrivit!
Hej! Jag heter Camilla Vahlberg och är författare till ”Det hållbara arbetslaget. Samspel och självledarskap i förskolan”. Min långa och mångsidiga erfarenhet inom förskolan har gett mig djupa insikter i hur en välfungerande förskola i grunden handlar om samspelet mellan de vuxna – hur vi samarbetar, kommunicerar och leder oss själva. Som förskolechef har jag alltid haft ett starkt engagemang för att skapa en positiv och hållbar arbetsmiljö, där alla känner sig delaktiga och viktiga. Jag är övertygad om att en god psykosocial arbetsmiljö inte bara främjar personalens välmående utan också direkt påverkar kvaliteten i mötet med barnen.
Min ledarskapsfilosofi vilar på ett salutogent förhållningssätt och KASAM-modellen (Känsla av Sammanhang), där jag arbetat för att skapa team där varje individ känner meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet i sitt arbete. Genom att lyfta fram varje medarbetares styrkor och främja ett klimat av tillit och ansvarstagande har jag sett hur små justeringar i samspelet kan leda till stora, positiva förändringar i både arbetsmiljö och verksamhetskvalitet.
Jag har också sett hur en stark teamkänsla och ett kollektivt ansvar kan hjälpa arbetslaget att hantera de många utmaningar vi ständigt möter – som personalbrist, hög sjukfrånvaro, konflikter och kommunikationssvårigheter.
Bokens fokus och syfte
Utifrån dessa erfarenheter har jag skrivit "Det hållbara arbetslaget. Samspel och självledarskap i förskolan", en bok som lyfter fram vikten av samspel och självledarskap i en tid då förskolan står inför stora utmaningar. Boken handlar om hur vi kan gå från att känna oss som offer för omständigheter till att istället fokusera på den kraft vi besitter inom oss själva.
Många gånger lägger vi för stort fokus på yttre faktorer. Vi missar då de stora möjligheter till positiv utveckling av vår arbetsmiljö och verksamhetens kvalitet som kan skapas genom vår egen personliga och professionella utveckling.
Jag har sett positiva resultat när arbetslag arbetar systematiskt med samspelskompetens, självledarskap och reflektion. Genom att vända spegeln mot oss själva och förstå vår egen roll i samspelet kan vi skapa team där arbetsglädje och tillit växer, och där alla känner ett gemensamt ansvar för att nå förskolans mål.
Bokens upplägg
Boken kombinerar teori med vardagsnära exempel från förskolan, och är väl förankrad i forskning. Varje kapitel avslutas med reflekterande frågeställningar som kan användas både individuellt och i arbetslaget. Genomgående lyfter boken hur vi som vuxna kan stärka vår samspelskompetens och hur detta i sin tur leder till bättre samarbete, större arbetsglädje och en mer hållbar arbetsmiljö. Två fiktiva arbetslag används som exempel för att illustrera vanliga utmaningar och möjliga lösningar i förskolans kontext.
Bokens innehåll Bokens åtta kapitel tar upp faktorer som är avgörande för ett välfungerande samarbete i förskolan, inklusive självledarskap, kommunikation, stresshantering och konflikthantering. Varje kapitel ger konkreta redskap för hur vi kan omvandla dessa insikter till praktiskt arbete i vardagen. Ett centralt verktyg i boken är att behålla makten över vår egen situation genom att fokusera på det vi kan påverka – vårt eget agerande och vårt sätt att förhålla oss till andra. Genom detta systematiska arbete kan vi skapa starka och hållbara arbetslag, vilket gynnar både pedagogerna och barnen.
Målet med boken
Målet med boken är att öka medvetenheten om vår egen kraft att påverka vårt välmående, både som individer och som arbetslag. När vi tar ansvar för vårt självledarskap och utvecklar vår samspelskompetens, skapar vi inte bara en bättre arbetsmiljö för oss själva – vi ökar också kvaliteten i vårt arbete med barnen och skapar en mer lärande och resilient organisation.
Genom boken hoppas jag kunna inspirera till att bygga arbetslag där varje individ känner sig värdefull, tar ansvar och bidrar till en hållbar och framgångsrik förskola.
Målgrupp
Boken riktar sig till alla som arbetar inom förskolan, oavsett yrkesroll. Den är tänkt både för individen i arbetslaget och för arbetslaget som helhet. Genom att arbeta tillsammans, snarare än parallellt, kan vi skapa en förskolemiljö där alla trivs och presterar på sitt bästa. Jag hoppas att boken ska ge dig konkreta verktyg för att utveckla både din egen och teamets hälsa, välmående och kvalitet – och därmed bidra till en hållbar framtid för förskolan.
Vill du inspireras av en praxisnära bok som ger verktyg för att stärka samarbete, välmående och kvalitet i förskolan? Då är "Det hållbara arbetslaget. Samspel och självledarskap i förskolan" något för dig.
Resultat utifrån utvecklingsarbete med hjälp av min bok
Rektorerna har i sitt utvecklingsarbete arbetat i bokcirkelform med min bok. De beskriver effekter som t.ex.
”Boken har varit fantastiskt bra och det har blivit många aha-upplevelser.
Pedagogerna har blivit mycket modigare – utvecklat sitt självledarskap – och tar hjälp av boken när de hamnar i dilemman.
Vi rekommenderar gärna boken, det är en toppenbok att arbeta med i bokcirkel.
En effekt av boken har blivit att dialogen mellan pedagogerna har blivit både enklare och rakare. Det har blivit legitimt att få reflektera kring utmanande situationer. För den här boken ”lullar” inte. Den är så rak och tydlig och det är bra."
Tillsammans för
barnens bästa
Nordisk förskola har erhållit projekt medel från Nordplus junior under 2020-2023 och 2023-2026.
Nordplus – Nordplus | Utbyten.se
Källa: Nordplus