Therése Hultman
Rektor förskola, barnrättsstrateg, författare, föreläsare
Kontakt
therese.hultman@edu.stockholm.se
LinkedIn: Therese Hultman
Här kan du köpa boken
https://www.studentlitteratur.se/kompetensutveckling/forskola/ledarskap-profession-och-utveckling/laget-fore-jaget/
Vem är du Therése? Vi vill gärna veta mer om din bakgrund och ditt ledar- och författarskap.
Mitt namn är Therése Hultman. Jag blev färdigutbildad förskollärare 1998 genom Lärarhögskolan i Stockholm. Jag har sedan dess arbetat som förskollärare inom många olika verksamheter – privat såväl som kommunalt.
När jag efter min första föräldraledighet, i januari 2004, hamnade på en förskola som var inspirerad av Reggio Emilia kände jag att det var den pedagogiska inriktning som passade min barnsyn.
Efter nästa föräldraledighet, i januari 2006, valde jag att börja i en kommun som skulle introducera Reggio Emilia-filosofin till alla kommunens förskolor. Jag var med och startade en ny förskola och hela kommunen gick igenom en synvända när den pedagogiska inriktningen introducerades.
Jag utbildades 2009–2010 till pedagogista, men direkt efter utbildningen blev jag tillförordnad rektor. Jag fastnade för ledarskapet och valde att fortsätta på den banan. Jag har arbetat som förskolechef/rektor i förskola sedan dess, under olika huvudmän.
Jag fastnade för ledarskapet och valde att fortsätta på den banan.
Jag har haft som mål att ge ut en egen bok sedan 10 års ålder. Jag blev kontaktad av en person som driver ett fortbildningsföretag och vi hade ett möte. Jag förde fram att jag skulle vilja skriva en bok om pedagogiskt ledarskap. Jag fick frågan om jag inte kunde skriva om hållbart ledarskap, då vi kommit in mycket på det i vårt samtal. Jag kopplades ihop med Studentlitteratur och ca ett år och åtta månader senare, i februari 2024, kom min bok ”Laget före jaget – om hållbart ledarskap och medarbetarskap” ut.
Vilket är ditt mål och syfte med att din bok? Vad önskar du kommunicera och förmedla med din litteratur till rektorskollegor och medarbetare?
Förskolans uppdrag utförs gemensamt av rektor och medarbetare men i olika roller. För att barnen ska få en utbildning med kvalitet fordras ett hållbart långsiktigt arbete där både ledare och medarbetare bidrar.
Hur får vi ut det bästa av verksamheten?
Jag beskriver och analyserar en rektors vardagsdilemman och arbetet med att skapa ett hållbart ledarskap och medarbetarskap. Det sker genom att alla samverkar och bildar ett lag:
att vi lyfter fram de viktiga målen och låter medarbetarna bestämma vad som är viktigt och riktigt i relation till dem.
Jag blir väldigt personlig i boken och delar med mig av såväl framgångsfaktorer som tillfällen då jag har upplevt att jag har lyckats mindre bra i mitt uppdrag. Det viktiga är att vi drar lärdom av våra erfarenheter och hela tiden har målet att utveckla såväl sig själv som verksamheten. Läsare har uttryckt att det är det som skiljer min bok från andra – att jag blir så personlig och ärlig.
Min bakgrund inom idrotten har gett mig flera värdefulla insikter som jag upplever kan tillämpas inom förskolan. Oavsett idrottsintresse eller inte så tror jag att många ledare kan inspireras av hur idrottsledare bygger upp sitt lag och får alla att utvecklas – som individ såväl som grupp.
Kvalitet bygger på ett nära samarbete och målinriktat arbete, där vi sätter laget före jaget.
Alla är lika viktiga i organisationen, men det måste finnas en förståelse för våra olika roller och ansvar. Det är viktigt att arbeta med de olika dimensionerna av hållbarhet för ett hållbart ledarskap och medarbetarskap.
Vi behöver nå en samsyn och arbeta målinriktat åt samma håll för att nå utveckling och främja ett hållbart ledarskap och medarbetarskap. Då får vi en känsla av sammanhang (kasam) med friskfaktorer som grund för att trivas på vår arbetsplats och vilja utvecklas i vår yrkesroll. Helt enkelt att vi sätter laget före jaget.
Finns det något mer du vill belysa?
Jag brinner för förskolan och förskoleutveckling. Det har jag gjort sedan 1998 och det kommer jag att göra så länge jag lever.
Pedagogernas barnsyn är det allra viktigaste.
Jag brinner för barns rätt och är utbildad barnrättsstrateg. I mitt ledarskap är pedagogernas barnsyn det allra viktigaste. Det spelar ingen roll hur mycket de briljerar på ett föräldramöte eller hur bra dokumentation de skriver om de sedan brister i förhållningssättet till den lite kortare människan. Jag undersökte hur förskolor arbetar med barnkonventionen och skrev tidigare i år en utvecklingsartikel som publicerades hos Skolporten:
Barnrättsarbete skiljer stort mellan förskolor – Skolporten
Under bokmässan 2023 blev jag intervjuad av Förskolepodden och då pratade jag också om barns rätt.
Förskolepodden: Vi pratar förskola: 114. Barnkonventionen- en del av allt vi gör (libsyn.com)
2021 skrev jag en magisteruppsats där jag ville intervjua rektorer i förskolan hur de såg på den ändrade titeln från förskolechef till rektor. Det blev allmänna diskussioner om förskolans status så jag valde att citera en av rektorerna i titeln på min uppsats:
Jag har ny uppsats och bokprojekt på gång! Så länge jag känner att mitt skrivande och föreläsande kan bidra till att vi förbättrar kvaliteten och ökar likvärdigheten i förskolan kommer jag dela med mig av mina tankar.
Jag tror mycket på kollegialt lärande och samarbeten i alla former. Jag tycker att det är bra att Nordisk förskola finns för att ge en möjlighet till erfarenhetsutbyte kollegor emellan i våra nordiska länder. Jag skulle gärna vilja ha mer av detta utbyte och skulle gärna besöka våra grannländer för att lära mer av varandra.
Vi har nog mycket att lära av varandra för att utveckla respektive verksamhet och få ny input.
I min bok nämner jag faktiskt att jag tog emot studiebesök från Bergen i Norge för många år sen.
Tillsammans för
barnens bästa
Nordisk förskola har erhållit projekt medel från Nordplus junior under 2020-2023 och 2023-2026.
Nordplus – Nordplus | Utbyten.se
Källa: Nordplus